Min egen luksusfelle

I Universitas leste jeg i dag at studenter har dårlig råd. Det er ikke noe nytt. Artikkelen sier at gjennomsnittsstudenten (fulltid) har 500 kr til overs etter faste utgifter. Mat regnes som en fast utgift. Jeg sukket tungt; artikkelen hadde gitt en depressiv start på dagen. Sjøl har jeg vel ca. 500 til mat per måned, og ingenting ekstra. I sofaen på skolen satt jeg og syntes fryktelig synd på meg sjøl. Jeg er bortskjemt, og det er jo dét som redder meg fra den sikre undergang, men det er også det som gjør meg undergangen nær hele tida.

Jeg tror at en av de vanene som er desidert vanskeligst å vende, er vanen med høyt forbruk. På videregående hadde jeg veldig mange penger til ungdom å være, og lærte meg at alt jeg hadde lyst på kunne kjøpes. iPoden jeg har i dag (den holdt jo lenge da, så det var et godt kjøp) var et spontankjøp. Jeg hadde på meg nye klær nesten daglig, ja det formelig røk av bankkortet, og postkassen fikk stadig forsendelser fra den vide verden i tillegg. En flaske cola om dagen og noe godt å spise hele tida var også et fast innslag. Jeg var aldri tom for penger, og om jeg var det, gjorde det ingenting, for jeg fikk både mat og alt annet nødvendig hjemme hos min mor.

En slik livsstil er komplett idiotisk, uansett hvor mye penger man har. Jeg holder ikke på slik nå, for jeg har jo ikke råd. Men det gjør noe med hva man er vant til å forvente av livet, og hvor lav terskel man har for å bruke penger på noe man strengt tatt kunne unngått. Det er livsfarlig. Jeg er fortsatt glad i det gode liv, samtidig som at man forventes å ha et visst forbruk – venner skal man møte over en øl eller i beste fall en kaffe på kafé, man skal være med på ting som krever billettkjøp, og man skal dra seg avgårde på en pengekrevende tur en gang i blant. Joda, man kan velge dette bort, men det faller seg ikke naturlig.

Når jeg går tom for penger (og det gjør jeg alltid), har jeg en familie som villig stiller opp. Jeg er både enebarn og enebarnebarn, og det er så heldig at jeg nesten ikke tør å si det til noen. Jeg veit at jeg er i en posisjon hvor det fortsatt er greit ikke å klare seg helt på egenhånd, men jeg merker motvillig at før eller siden bør jeg flytte et sted hvor det er litt trangere. Det gjør kjempevondt å tenke på, fordi jeg har så mange møbler som ikke kommer til å få plass noe slikt sted. Jeg synes det er forferdelig at jeg krever så mye materiell velstand for å være fornøyd. Jeg synes ikke det virker kjekt å bo noe sted hvor jeg ikke kan ha sofa og stuebord. Jeg synes ikke det er hyggelig ikke å ha plass til bokhyller med bøker i. Jeg har ikke noe behov for å kjøpe mange ting på samme måte som da jeg var yngre, men jeg er blitt vant til å bo både sentralt og romslig.  Forferdelige drittunge.

Samtidig er dette med pengetrøbbel et litt pinlig problem. Jeg tør liksom ikke å si så ofte at jeg er blakk, for da får man lett kjeft. Noen ganger er kjeften fortjent. Jeg kunne vært avholds, for eksempel. Andre ganger får jeg høre at jeg burde spare penger, men jeg har ikke noe å sette av per måned. Men som regel blir jeg bare dyster. De som kjefter har husleier på 3000-og-noe og lignende latterlig lave beløp. Eller så syter de over at de er blakke og så har de 70 000 på sparekonto. Det kaller ikke jeg å være blakk. Det er helt greit at folk har mer penger og lavere utgifter enn meg, men syte, det synes jeg nå ikke de burde.

Men så skulle kanskje jeg bare kaste bokhyllene mine på dynga og drite i å syte sjøl.

Advertisements

About kakedeg

Baker kaker, leter etter husker hun får lov av Samfunnet å huske på, lytter til teit musikk, leser bøker, spiller Pokémon, kjører rundt på sparkesykkel til døden innhenter henne Vis alle innlegg av kakedeg

4 responses to “Min egen luksusfelle

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: